Orang Thai panggil kuih ini dengan nama Luk Chup...intinya ialah daripada kacang hijau, santan dan gula. Dibentuk jadi buah-buahan dan sayur sayuran, diwarnakan dan dicelup dalam jeli. Dari sumber yang boleh dipercayai (maid's sister from Southern Thailand), Luk Chup merupakan manisan Raja Siam dahulu kala dan hanya orang-orang yang belajar membuatnya di istana dapat membuatnya. Luk Chup ni juga boleh dibuat sebagai hantaran semasa perkahwinan. Di pasar pagi Sungai Golok ada sipembuat Luk Chup dan sangat laris jualannya. Tetapi sekarang tak berani nak ke Golok dengan kadar keselamatan yang tidak menentu. The last time I went there was about 30 years ago....so long long ago before I was married.
We were fortunate to have a taste of Luk Chup when a nephew and his family paid a visit to the aunties last week. He teaches in a school in Rantau Panjang and the Luk Chup was specially made by one of his student's mother who lives in Sg. Golok.
Dear Ngah,,Norry tumpang share asal usul kuih yg comel nii..
ReplyDeleteBeres Nor..kalu boleh link back to my blog, biasanya bloggers buat mcm tu kalau kita share cerita from blog lain :) Pasal Luk Chup ni mungkin ada orang nak tempah buat hantaran kahwin, nanti ngah bagi tahu kalau dia jadi nak tempah.
ReplyDeleteSlm...mcm mana nk order yea...wassap sy 010 2261464
DeleteSlm...mcm mana nk order yea...wassap sy 010 2261464
Deletebr blaja bukok blog nih,tak reti sgt lg..juz try n error..he..he..
ReplyDeletetak apo lama-lama ngah hok ketinggalan :) Comel gambar Iris duk senyum..suka tok ngah tgk :))
ReplyDelete